Van Rhijn notarissen

Oprichten stichting

Wanneer u een onderneming opricht, komt daar heel wat bij kijken. Welke rechtsvorm moet er gekozen worden? Hoe zit het met aansprakelijkheid? En wat gebeurt er als u bijvoorbeeld onenigheid krijgt met uw zakelijke partner? Van Rhijn notarissen heeft ruim 70 jaar ervaring in ondernemingsrecht en helpt graag om de juiste keuzes te maken.

Stichting

Een stichting is een organisatie die zich inzet voor een maatschappelijk of sociaal doel. Er mag winst gemaakt worden, maar dit mag alleen uitgegeven worden ten behoeve van de stichting en het doel hiervan. Een stichting heeft een bestuur en kent de mogelijkheid om een Raad van Toezicht in te stellen in de statuten. Wat belangrijk is om te weten is dat een stichting een rechtsvorm is met rechtspersoonlijkheid, wat inhoudt dat de bestuurders meestal niet met het privé vermogen aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. Dit is wel het geval wanneer er sprake is van bijvoorbeeld wanbestuur of wanneer de stichting niet tijdig wordt ingeschreven in het Handelsregister. Veel omroepen, ziekenhuizen, zorginstellingen en musea zijn stichtingen.

Een stichting heeft geen aandeelhouders en kan geld ontvangen via leningen, erfenissen, subsidies en donaties.

Net als bij andere rechtsvormen is het verplicht om een administratie bij te houden. Voert u ook commerciële activiteiten uit, dan is het tevens verplicht om bij een bepaalde omzet de jaarrekening te deponeren.

Gaat het om een stichting zonder onderneming, dan hoeft er geen belasting betaald te worden. Gaat het om een ander soort stichting en worden er commerciële activiteiten uitgevoerd, dan moet er vennootschapsbelasting betaald worden over de winst. Het kan ook zijn dat de stichting btw moet afdragen aan de Belastingdienst, dit hangt af van de specifieke situatie.

Oprichten

Bij het oprichten van een stichting is er geen minimaal startkapitaal nodig. Statuten zijn wel nodig en zelfs verplicht, deze dienen per notatiële akte opgesteld te worden. Wij schrijven de stichting in bij de Kamer van Koophandel en wij schrijven alle bestuurders in in het Handelsregister. Wanneer de stichting hier niet is ingeschreven, zijn de bestuurders, naast de stichting ook aansprakelijk.

UBO – Register

Op 27 maart 2022 dienen alle entiteiten zich geregistreerd te hebben in het UBO register. Houd hier rekening mee! Dat betekent dat bij het oprichten van een stichting, deze ook wordt ingeschreven in het UBO register en u hier ook formulieren over kunt ontvangen.

Wanneer de UBO inschrijving te laat, niet of onjuist plaatsvindt, kunnen hier voor de BV vervelende consequenties aan verbonden zijn. De reden hiervoor is dat dit wordt gezien als een economisch delict. Het inschrijven van alle (pseudo) UBO’s kunt u in principe zelf regelen via de website van de Kamer van Koophandel. Komt u hier niet uit, dan kunnen wij u uiteraard van dienst zijn. De werkzaamheden worden u per UBO inschrijving op basis van bestede uren in rekening gebracht. Bij het oprichten van een stichting schrijven wij vanzelf de UBO’s in in het register.

Het volledige artikel leest u hier: lees meer.

Vragen over Oprichten stichting?

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Welke rechtsvorm het beste is, hangt af van verschillende factoren. Start je de onderneming alleen of met één of meerdere partners? Hoeveel winst verwacht je? Richt je een nieuw bedrijf op, of stap je in een bestaande onderneming? En hoeveel risico ga je lopen?

Laat je goed adviseren vóórdat je begint, zodat je later geen zaken hoeft om te zetten. 

Ik heb een bedrijf. Is mijn partner mede aansprakelijk voor de schulden van dit bedrijf?

Dat hangt in de eerste plaats af van de rechtsvorm van je bedrijf. Bij een B.V. is de aandeelhouder en/of bestuurder niet privé aansprakelijk, bij een eenmanszaak wél. Verder hangt het af van de vraag hoe je zaken privé zijn geregeld.

Mijn bedrijf loopt goed. Als ik ga scheiden, ben ik de helft dan kwijt?
Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, moet je de waarde van je bedrijf inderdaad delen met je ex-partner. Maar als je samenwoont (al dan niet met een samenlevingsovereenkomst) houden je ex en jij allebei hun eigen privévermogen en hoeft het bedrijf dus niet te worden gedeeld.

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen en wil je niet je hele bedrijf delen bij scheiding? Dan kunnen huwelijkse voorwaarden uitkomst bieden. Maar bekijk het wel realistisch: als je partner altijd voor de kinderen heeft gezorgd om jou de kans te geven je eigen zaak op te bouwen, is het niet redelijk dat hij/zij bij een scheiding niet meedeelt in de waarde.

Wel kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat de waarde van het bedrijf niet in één keer wordt uitgekeerd, maar in termijnen. Of dat het bedrijf niet 50/50 wordt gedeeld, maar bijvoorbeeld 40/60.

Ben ik als bestuurslid van een stichting persoonlijk aansprakelijk?
In principe niet. Als een stichting failliet gaat, zijn de bestuurders alleen persoonlijk aansprakelijk als ze hebben gefraudeerd. Of als ze dingen hebben gedaan die geen redelijk denkend bestuur gedaan zou hebben. Zoals de Amsterdam Arena afhuren voor een personeelsfeest voor 200 medewerkers.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Onze specialisten bij Oprichten stichting

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris
Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

Wat kun je van Marjolein verwachten?
Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening.

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken.

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”

030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

Antoinette van Drenth-Blom

Notarisklerk
Specialisatie: ondernemingsrecht

Meer over Antoinette

Antoinette werkt sinds 1994 in het notariaat. In 2000 behaalde ze haar vakdiploma als notarisklerk. Binnen ons kantoor richt ze zich met name op het ondernemingsrecht. Ze houdt zich onder andere bezig met B.V.-statuten, aandeelhoudersovereenkomsten, fusie- en splitsingstrajecten, aandelenoverdrachten en optieovereenkomsten.

Wat kun je van Antoinette verwachten?
Persoonlijke aandacht en een praktische en snelle oplossing voor jouw specifieke vraag of probleem.

“Je kunt een klant alleen goed adviseren als je de mens achter het dossier leert kennen. Die persoonlijke betrokkenheid geeft mijn werk een extra dimensie.”

030 693 86 19
vandrenth@vanrhijnnotarissen.nl

Wat we je verder kunnen vertellen

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?