Drie tips bij het kiezen van de juiste rechtsvorm bij samenwerking

Jouw bedrijf werkt samen met meerdere ondernemers. De samenwerking met één van de partners loopt zo goed, dat het jullie bedrijven kansen biedt als jullie de krachten bundelen. Samen onderzoeken jullie welke rechtsvorm jullie willen aangaan om de samenwerking vorm te geven. De beste keuze voor een maatschap, een V.O.F., een BV of Coöperatie is per situatie verschillend. Wij geven je drie tips voor het maken van de juiste keuze.

Tip 1: Begin op tijd met nadenken over de beste structuur

In de praktijk merken we dat de samenwerking tussen partners vaak al heel intensief is voordat er wordt nagedacht over de beste structuur voor deze samenwerking. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar soms ontstaat er in de samenwerking wrevel die niet zou zijn ontstaan als er op tijd duidelijke afspraken waren gemaakt.

Bespreek daarom in een vroeg stadium jouw verwachtingen en wensen met je samenwerkingspartner. Hoe eerder je nadenkt over een goede rechtsvorm, hoe kleiner de kans op problemen. Bespreek met je partner niet alleen hoe je de samenwerking op dit moment vorm wilt geven, maar denk ook na over toekomstige scenario’s: als blijkt dat het bedrijf snel groeit en een bepaalde omvang krijgt, wat doen we dan?

Tip 2: Betrek mensen met de juiste expertise

De keuze voor de juiste structuur hangt af van vele factoren. Het is daarom verstandig om advies in te winnen bij professionals. Vaak betrekken ondernemers hun boekhouder of accountant bij hun keuze voor een rechtsvorm. Dit is begrijpelijk, want hij of zij kan de financiële en fiscale consequenties van de gekozen structuur voor je in kaart brengen.

Er zijn echter meerdere aspecten die een rol spelen bij de manier waarop je wilt gaan samenwerken. Een notaris heeft inzicht in het totale pakket van afhankelijkheden waar jouw bedrijf mee te maken heeft. In een oriënterend gesprek met je notaris kan hij of zij aangeven wat zijn toegevoegde waarde kan zijn bij jouw beslissing.

 

Tip 3: Baseer je besluit op meer dan fiscale aspecten

Vanuit fiscaal oogpunt kiezen veel kleinere ondernemers om binnen een V.O.F. of maatschap samen te gaan werken. Maten of vennoten betalen individueel inkomstenbelasting, waar bij andere rechtspersonen (BV/NV) vennootschapsbelasting wordt betaald. Door de faciliteiten in de Inkomstenbelasting is het fiscaal aantrekkelijker om vooralsnog niet voor een rechtspersoon als samenwerkingsvorm te kiezen.

  • Er zijn echter meerdere vragen die je zou moeten stellen bij het bepalen van je keuze, zoals:
  • In hoeverre wil ik aansprakelijk zijn voor de schade die door mijn compagnon wordt veroorzaakt?
  • Welke risico’s vind ik acceptabel voor het geval dat onze samenwerking mis zou gaan?
  • Moeten we geld lenen om onze samenwerking verder vorm te geven? Wie stelt deze gelden beschikbaar en wat voor gevolgen heeft dit voor de zeggenschap binnen het bedrijf?
  • Hoe verdelen we de zeggenschap binnen de samenwerking?

De keuze voor de juiste rechtsvorm voor je samenwerking is van veel factoren afhankelijk. Door alle plussen en minnen op een rij te zetten, maak je een gefundeerde keuze die bij je past. Een notaris kan je daarbij helpen. Wil je meer hierover weten, neem dan contact op met Van Rhijn notarissen (030 692 08 66)

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Welke rechtsvorm past bij mij?

Of je nu al jaren een eigen bedrijf hebt of juist pas bent gestart, het is voor iedere ondernemer slim om af en toe eens na te denken of de rechtsvorm van je bedrijf (nog) wel goed past. Misschien is je situatie recent gewijzigd of zijn de wettelijke regels aangepast. Bekijk dan eens kritisch of een andere rechtsvorm niet beter bij je past. De keuze voor een BV, VOF of maatschap blijft lastig. Iedere rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. De één is fiscaal aantrekkelijker, de andere past wellicht beter bij het risico dat je wilt lopen.

Lees meer

Koper: kijk uit voor de negatieve rente!

Door de huidige lage rentetarieven ontvangen spaarders bijna geen rente meer over hun spaartegoed. Dit komt omdat de banken zelf geld moeten betalen over hun spaartegoed bij de Europese Centrale Bank. Die negatieve rente rekenen sommige banken inmiddels door aan hun klanten.

Lees meer

Partneralimentatie. Waarom? Wanneer? Hoe lang?

Jullie zijn getrouwd of als partners geregistreerd. Dan ben je verplicht om voor elkaar te zorgen en elkaar financieel te ondersteunen. Maar wat als jullie uit elkaar gaan? Ook in dat geval dien je – in ieder geval nog even – financieel voor elkaar te zorgen. Als de een onvoldoende inkomsten heeft om van te leven, moet de ander daaraan bijdragen in de vorm van partneralimentatie. In deze blog gaan we daarop kort in.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan