Vandaag de dag gaat de rechter er bij een echtscheiding vanuit dat je als ouders beide voor de kinderen blijft zorgen en ook samen de verantwoordelijkheid draagt. De voogdij wordt niet aan een van beide ouders toegewezen. De rechter gaat er zelfs vanuit dat je allebei voor de helft van de week voor je kinderen zorgt. De werkelijkheid is vaak anders. Waar kun je tegenaanlopen als je – gehuwd of ongehuwd – besluit uit elkaar te gaan?
Naar Groningen vertrokken
Als je tijdens het huwelijk een traditionele verdeling hebt, waarbij de vrouw thuisblijft en voor de kinderen zorgt en de man werkt, zal dat na de echtscheiding niet ineens volkomen anders zijn. We zien dus dat er in de praktijk vaak afwijkende afspraken worden gemaakt. Dat is uiteraard prima. Maar de problemen beginnen als een van de ouders een nieuwe liefde heeft en naar de andere kant van het land verhuisd. Hoe prachtig je ouderschapsplan ook is, sommige afspraken zijn dan lastig na te leven. Zo is het bijvoorbeeld onhaalbaar je kind naar school te brengen als je zelf in Zeist woont en je ex-partner is met je kind naar Groningen vertrokken.
Niets te zeggen
Het gebeurt natuurlijk steeds vaker dat ouders niet getrouwd zijn. Als je dan uit elkaar gaat en je hebt als vader niet het ouderlijk gezag over je kinderen aangevraagd, heb je geen enkele zeggenschap over je kind. Je moet dan het ouderlijk gezag alsnog aanvragen. Daar heb je toestemming voor nodig van je ex-partner. En helaas, in veel gevallen krijg je die toestemming niet. De enige optie is dan nog om een rechterlijke procedure te beginnen om het ouderlijk gezag te krijgen. Dat is een vervelende procedure en de vraag is maar of je je kind dat aan wilt doen.
Geen ouderschapsplan
Als je uit elkaar gaat na een huwelijk, ben je verplicht naar de rechter te gaan. De rechter kijkt ook naar de afspraken die je gemaakt hebt over hoe er voor de kinderen gezorgd wordt. Als je ongehuwd samenwoont en je gaat uit elkaar, dan is die rechterlijke gang niet verplicht. Je wordt wel geacht een ouderschapsplan op te stellen, waarin je vastlegt hoe jullie voor de kinderen gaan zorgen en hoe jullie dat gaan betalen. Maar dat is niet verplicht. Het gebeurt dus ook vaak niet, omdat mensen denken dat ze er onderling wel uitkomen. Dat kan een tijd goedgaan, tot de kinderen gaan puberen en ingewikkelde dingen gaan doen of een van de twee een nieuwe partner krijgt en ineens minder tijd of geld voor de kinderen heeft. Dan heb je dus geen afspraken om op terug te vallen en kan de situatie zich ineens toch nog op een vervelende manier ontwikkelen. En daar zit niemand op te wachten, zeker je kinderen niet.
Meer weten?
Wil je meer weten over – gehuwd of ongehuwd – uit elkaar gaan of heb je vragen over het ouderschapsplan? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.