Erven

Als erfgenaam erf je niet alleen de bezittingen van de overledene, maar ook eventuele schulden. Daarom heeft elke erfgenaam het recht om de nalatenschap te accepteren of te weigeren. Een tussenvorm is er ook: de nalatenschap beneficiair aanvaarden.

 

Lees meer:

  1. Omgaan met een erfenis
  2. Verklaring van erfrecht
  3. Tarieven

Meer weten?

Bel ons of bel de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur*.

 

We helpen je graag verder!

 

*Met het oog op de maatregelen die door de overheid zijn voorgeschreven i.v.m. het Coronavirus, vervalt ons reguliere inloopspreekuur op de maandagochtend. Daarvoor in de plaats kunt u voorlopig iedere maandag tussen 9.00 – 10.00 uur telefonisch uw vragen stellen aan onze specialisten. 

 

Vragen over Erven

Is een verklaring van erfrecht altijd nodig?

Nee, het opstellen van een verklaring van erfrecht is niet verplicht. Toch gebeurt het in de praktijk bijna altijd, omdat banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen erom vragen.

Mijn overleden partner en ik hadden geen testament opgesteld. Waarom wil de bank toch een verklaring van erfrecht hebben?

Via de verklaring van erfrecht wil de bank bevestigd zien dat de notaris navraag heeft gedaan bij het Centraal Testamenten Register. In dit register staat welke mensen in Nederland een testament hebben opgemaakt.

Sommige banken hoeven geen verklaring van erfrecht te zien, maar nemen genoegen met een verklaring van het Centraal Testamenten Register. Die verklaring kun je zelf opvragen.

Mijn moeder is al geruime tijd overleden. Waarom hoor ik niets van mijn notaris?

De notaris krijgt geen bericht van de gemeente als iemand is overleden en gaat ook niet zelfstandig aan de slag.

Als iemand is overleden en er is bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht nodig, dan moeten de erfgenamen de notaris daartoe zelf opdracht geven.

Mijn ouders hebben 2 kinderen. Waarom vraagt de notaris dit na bij de Burgerlijke Stand?

Het komt voor dat er toch meer kinderen zijn binnen het gezin. Bijvoorbeeld omdat vader voor het huwelijk een kind heeft verwekt of moeder voor het huwelijk een kind heeft gekregen.

Voor de wet maakt het geen verschil of een kind binnen of buiten het huwelijk is geboren. Het kind erft gewoon mee, en moet dus ook worden opgenomen in de verklaring van erfrecht. Vandaar dat de notaris dit altijd moet controleren.

Onze specialisten bij Erven

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening. 

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken. 

"Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

Mary Bours-van Daatselaar

Notarisklerk

Specialisatie: nalatenschappen

Meer over Mary

Mary is sinds 1999 verbonden aan ons kantoor. Ze werkt op de afdeling familierecht als deskundige nalatenschappen en is ook verantwoordelijk voor de privé-administraties van een aantal van onze klanten. In 2013 behaalde ze haar Akte van Bekwaamheid als notarisklerk.

 

Wat kun je van Mary verwachten?

Dat de nalatenschap van je dierbare tot in de puntjes wordt geregeld. En dat je goed wordt geadviseerd en begeleid in deze verdrietige periode.

 

"Het persoonlijke contact en het meedenken met onze cliënten geven me veel positieve energie. Het doet me goed als cliënten zeggen dat ze door mijn uitleg een stukje rustiger zijn geworden.”

 

030 693 86 25
bours@vanrhijnnotarissen.nl

wat we je verder kunnen vertellen

De nadelen van een en/of rekening

Mensen die hun bankzaken niet zelf meer kunnen of willen regelen, delen hun bankrekening vaak met hun kinderen. Zo'n gezamenlijke rekening lijkt een handige oplossing, maar kan tot vervelende situaties leiden.

Lees meer

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Schenken op papier

Wat als je aan je kinderen wilt schenken, maar eigenlijk het geld niet kunt missen? In zo’n geval kun je kiezen voor een schenking op papier.

Lees meer