De verschillen tussen trouwen en samenwonen

Overwegen jij en je partner om te gaan samenwonen, trouwen of geregistreerd partner te worden? Wat jullie ook kiezen, elke beslissing heeft juridische gevolgen. Zo bestaan er voor de wet grote verschillen tussen samenwoners enerzijds en gehuwden/geregistreerd partners anderzijds.

 

Erfenis heel anders geregeld

Echtgenoten en geregistreerd partners erven automatisch van elkaar. Hebben jullie kinderen en komt één van jullie te overlijden, dan gaan jullie gemeenschappelijke bezittingen (zoals jullie woning) automatisch naar de langstlevende. Bovendien heeft deze langstlevende recht op een grote vrijstelling voor de erfbelasting en is alles boven die vrijstelling belast tegen een laag tarief.

Samenwoners erven niét automatisch van elkaar. En als jullie kinderen hebben, hebben die recht op uitbetaling van hun erfdeel. Jullie gemeenschappelijke bezittingen gaan dus niet automatisch naar de langstlevende.

Voor de hoge vrijstelling en het gunstige belastingtarief komen samenwoners alleen in aanmerking als ze een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld bij een notaris. Wil je dat je partner ook je privébezittingen erft, zoals je spaargeld? Dan moet je daarnaast nog een testament maken.

 

Geen partneralimentatie voor samenwoners

Stel: jullie wonen samen en besluiten om uit elkaar te gaan. Dan is geen van jullie beiden verplicht om partneralimentatie te betalen. Partneralimentatie is namelijk alleen van toepassing bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

 

Biologische vader niet automatisch ook juridische vader

Als jullie niet getrouwd of geregistreerd partner zijn en jullie krijgen een kind, dan is de biologische vader niet automatisch ook de juridische vader. Ook niet als jullie een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld.

Als vader moet je je kind dus officieel erkennen en het ouderlijk gezag aanvragen. De biologische moeder hoeft dit niet: zij is automatisch ook de juridische moeder.

64.400

In 2017 stapten 64.400 mensen in het huwelijksbootje.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

Bekijk de video

Vragen over trouwen of samenwonen?

Wat is beter, trouwen of samenwonen?

test

Wat is het verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap?

test

Mijn partner en ik gaan samenwonen. Moeten we verplicht een samenlevingsovereenkomst opstellen?

Onze specialisten bij Trouwen en samenleven

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Een kwalitatief hoogwaardig advies en een juridisch product dat volledig op je persoonlijke situatie is afgestemd. Met voldoende flexibiliteit om latere issues nog te kunnen inpassen, maar zonder al te veel ingewikkelde regelingen waar de meeste mensen toch nooit gebruik van zullen maken.

 

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

mr. Irma van der Zon

interim kandidaat-notaris

Meer over

Irma is afgestudeerd in 1997 in Notarieel en Nederlands recht en sindsdien in het notariaat werkzaam. Na een aantal jaar ervaring op het gebied van vastgoed heeft zij zich gespecialiseerd in het personen- en familierecht, de estate planning en het afwikkelen van nalatenschappen. Zij is toegevoegd notaris geweest en ondersteunt ons kantoor thans als interim kandidaat notaris in de periode mei 2018 tot januari 2019. Irma is lid van de vereniging van estate planners in het Notariaat (EPN).

 

Wat kun je van Irma verwachten?

In een persoonlijk adviesgesprek luistert zij naar uw wensen, denkt ze met u mee en geeft zij advies om daarna de door u gewenste regeling op papier kunnen zetten. Zij is in staat om een ingewikkelde materie in begrijpelijke taal uit te leggen.

mr. Dorien van Elzakker

Kandidaat-notaris

Specialisatie: familierecht

Meer over Dorien

Dorien werkt sinds 2015 als kandidaat-notaris op onze afdeling familierecht. Haar werkzaamheden bestaan met name uit het opstellen van samenlevingsovereenkomsten, huwelijkse voorwaarden, testamenten en schenkingsakten. Dorien studeerde in 2009 af in Utrecht, waarna ze 5 jaar als kandidaat-notaris actief was op een notariskantoor in Rotterdam. In 2013 rondde ze haar beroepsopleiding notariaat af en werd ze door de rechter beëdigd als waarnemer.

 

Wat kun je van Dorien verwachten?

Een persoonlijk adviesgesprek waarin ze goed luistert naar je wensen en uitgangspunten. En die wensen optimaal vertaalt naar de benodigde notariële akte.

 

“Heel leuk aan mijn werk is dat ik mensen kan helpen om hun zaken goed te regelen. Zodat ze met een tevreden en gerust gevoel ons kantoor weer verlaten.”

 

030 693 86 30
vanelzakker@vanrhijnnotarissen.nl

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan