De verschillen tussen trouwen en samenwonen

Overwegen jij en je partner om te gaan samenwonen, trouwen of geregistreerd partner te worden? Wat jullie ook kiezen, elke beslissing heeft juridische gevolgen. Zo bestaan er voor de wet grote verschillen tussen samenwoners enerzijds en gehuwden/geregistreerd partners anderzijds.

 

Erfenis heel anders geregeld

Echtgenoten en geregistreerd partners erven automatisch van elkaar. Hebben jullie kinderen en komt één van jullie te overlijden, dan gaan jullie gemeenschappelijke bezittingen (zoals jullie woning) automatisch naar de langstlevende. Bovendien heeft deze langstlevende recht op een grote vrijstelling voor de erfbelasting en is alles boven die vrijstelling belast tegen een laag tarief.

Samenwoners erven niét automatisch van elkaar. En als jullie kinderen hebben, hebben die recht op uitbetaling van hun erfdeel. Jullie gemeenschappelijke bezittingen gaan dus niet automatisch naar de langstlevende.

Voor de hoge vrijstelling en het gunstige belastingtarief komen samenwoners alleen in aanmerking als ze een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld bij een notaris. Wil je dat je partner ook je privébezittingen erft, zoals je spaargeld? Dan moet je daarnaast nog een testament maken.

 

Geen partneralimentatie voor samenwoners

Stel: jullie wonen samen en besluiten om uit elkaar te gaan. Dan is geen van jullie beiden verplicht om partneralimentatie te betalen. Partneralimentatie is namelijk alleen van toepassing bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

 

Biologische vader niet automatisch ook juridische vader

Als jullie niet getrouwd of geregistreerd partner zijn en jullie krijgen een kind, dan is de biologische vader niet automatisch ook de juridische vader. Ook niet als jullie een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld.

Als vader moet je je kind dus officieel erkennen en het ouderlijk gezag aanvragen. De biologische moeder hoeft dit niet: zij is automatisch ook de juridische moeder.

64.400

In 2017 stapten 64.400 mensen in het huwelijksbootje.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

Bekijk de video

Vragen over trouwen of samenwonen?

Wat is beter, trouwen of samenwonen?

test

Wat is het verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap?

test

Mijn partner en ik gaan samenwonen. Moeten we verplicht een samenlevingsovereenkomst opstellen?

Onze specialisten bij Trouwen en samenleven

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening. 

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken. 

"Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

mr. Amber Soetoredjo

kandidaat-notaris

Specialisatie: familierecht

Meer over Amber

Amber is in 2015 afgestudeerd in het Notarieel recht. Sinds 2016 is ze als kandidaat-notaris werkzaam in het personen-, familie- en erfrecht. In haar dagelijkse werkzaamheden voert ze besprekingen met cliënten in het personen-, familie- en erfrecht en werkt ze deze uit tot notariële akten.

 

Wat kun je van Amber verwachten?

Een juridisch correcte en inhoudelijk goede akte die in begrijpelijke taal en heel persoonlijk aan je wordt uitgelegd.

 

"Als kandidaat-notaris sta ik graag cliënten bij om belangrijke gebeurtenissen in het leven juridisch vast te leggen. Mijn drijfveer hierbij is persoonlijk contact. In mijn gesprekken met cliënten heb ik daarom bijzondere aandacht voor de persoonlijke wensen, voorkeuren en behoeften"

 

030 693 86 30
Soetoredjo@vanrhijnnotarissen.nl

wat we je verder kunnen vertellen

Vijf dingen waar een samenwoner even bij stil moet staan

Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Leuke dingen, maar ook minder feestelijke dingen. Dit zijn de zaken die je vast zou moeten leggen in een samenlevingscontract of een testament.

Lees meer

Trouwen of geregistreerd partnerschap? Waar kies je voor?

Verliefd, verloofd, en dan? Gaan jullie trouwen, kiezen jullie voor geregistreerd partnerschap of gaan jullie voor een samenlevingscontract? In deze blog bespreken we de verschillen en overeenkomsten tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Het samenlevingscontract bespreken we in een aparte blog.

Lees meer

Samenwonen en vaderschap; hier moet je aan denken

Het komt tegenwoordig vaak voor dat een vrouw in verwachting is, maar – nog – niet getrouwd. Was dat zo’n vijftig jaar geleden nog een schande, daar is vandaag de dag gelukkig geen sprake meer van. Maar hoe gewoon het ook is, vergeet niet dat je wel een aantal dingen moet regelen om te zorgen dat ook de vader rechten en plichten krijgt ten aanzien van zijn kind.

Lees meer