Van Rhijn notarissen

Samenlevingsovereenkomst

Waarom een samenlevingsovereenkomst?

Voor getrouwde stellen en geregistreerd partners is een aantal zaken bij wet geregeld. Maar voor samenwoners regelt de wet niets.

Stel bijvoorbeeld dat jullie samen een huis hebben gekocht en je partner komt te overlijden. Als jullie geen kinderen hebben, zijn de ouders, broers en/of zussen van je partner de wettelijke erfgenamen. Je schoonfamilie wordt dus mede-eigenaar van het huis dat je samen met je partner hebt gekocht.

Met een samenlevingsovereenkomst kun je dit voorkomen. Bij zo’n overeenkomst hoort meestal een verblijvingsbeding. Hierin staat dat alle gemeenschappelijke goederen (de woning, maar bijvoorbeeld ook de inboedel) na overlijden toekomen aan de langstlevende partner.

Let op!

Het verblijvingsbeding gaat alleen over gemeenschappelijke goederen. Als je overleden partner naast jullie woning en inboedel ook nog spaargeld of andere zaken bezat, dan gaan die automatisch naar je schoonfamilie. Tenzij er een testament is opgemaakt waarin anders staat.

Let extra op als jullie niet bij een bank geld hebben geleend voor de koop van jullie woning, maar bij familie, bijvoorbeeld je schoonouders. Hierdoor kun je plotseling schuldenaar worden van je schoonouders. En wanneer kunnen zij hun lening bij jou opeisen? Ook in dit geval kan een samenlevingsovereenkomst je veel ellende besparen.

Vragen over Samenlevingsovereenkomst?

Wat is beter, trouwen of samenwonen?

Voor vrouwen met kinderen is het voordeliger om te trouwen dan om samen te wonen. En voor mannen juist niet.

Een getrouwd stel dat uit elkaar gaat, is namelijk verplicht om afspraken te maken over partneralimentatie.

Nog altijd verdienen de meeste vrouwen met kinderen minder dan hun man. Daarom hebben vooral vrouwen belang bij partneralimentatie als hun relatie stukloopt.

Lees meer over de verschillen tussen trouwen en samenwonen

Wat is het verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is eigenlijk hetzelfde als een huwelijk. Alleen de naam is anders. Het enige verschil is dat beëindiging van een huwelijk altijd via de rechter loopt, en beëindiging van een geregistreerd partnerschap niet.

Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap gaat sneller en eenvoudiger, namelijk via een overeenkomst die door een notaris of advocaat is ondertekend. Dit laatste kan overigens alleen als er geen kinderen onder de 18 zijn.

Mijn partner en ik gaan samenwonen. Moeten we verplicht een samenlevingsovereenkomst opstellen?

Nee, als jullie gaan samenwonen hoeven jullie geen formeel contract te maken.

Met een samenlevingsovereenkomst wonen jullie niet méér of ‘formeler’ samen. Maar zo’n overeenkomst is wel een handig hulpmiddel om allerlei afspraken te maken.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Onze specialisten bij Samenlevingsovereenkomst

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris
Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

Wat kun je van Marjolein verwachten?
Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening.

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken.

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”

030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

mr. Amber Soetoredjo

Kandidaat-notaris
Specialisatie: familierecht

Meer over Amber

Amber is in 2015 afgestudeerd in het Notarieel recht. Sinds 2016 is ze als kandidaat-notaris werkzaam in het personen-, familie- en erfrecht. In haar dagelijkse werkzaamheden voert ze besprekingen met cliënten in het personen-, familie- en erfrecht en werkt ze deze uit tot notariële akten.

Wat kun je van Amber verwachten?
Een juridisch correcte en inhoudelijk goede akte die in begrijpelijke taal en heel persoonlijk aan je wordt uitgelegd.

“Als kandidaat-notaris sta ik graag cliënten bij om belangrijke gebeurtenissen in het leven juridisch vast te leggen. Mijn drijfveer hierbij is persoonlijk contact. In mijn gesprekken met cliënten heb ik daarom bijzondere aandacht voor de persoonlijke wensen, voorkeuren en behoeften”

030 693 86 30
soetoredjo@vanrhijnnotarissen.nl

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?