Heb je geen levenstestament en overkomt je iets waardoor je je zaken niet meer zelf kunt regelen? Dan bepaalt de rechter wie namens jou mag handelen. De rechter benoemt dan een bewindvoerder, op verzoek van jezelf of je familie. Deze bewindvoerder kan een vriend of familielid zijn, maar ook een specialist van een professioneel bureau.
En mijn partner dan?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je partner niet automatisch namens jou handelen als je daar door omstandigheden niet meer toe in staat bent. Zelfs niet als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Als je geen levenstestament hebt opgesteld, is altijd een gang naar de rechter nodig. En die maakt een eigen afweging.
Zonder levenstestament kun je dus niet zelf bepalen wie je bewindvoerder wordt. En er zijn meer nadelen:
- Ieder jaar moet de bewindvoerder verantwoording afleggen aan de rechter.
- Voor grotere uitgaven moet vooraf goedkeuring aan de rechter worden gevraagd.
- Je kunt geen schenkingen meer doen, ook niet als dat fiscaal verstandig zou zijn.
- Als je partner je bewindvoerder wordt, moet die ook verantwoording afleggen aan de rechter voor alle éigen uitgaven. Als je partner bijvoorbeeld een nieuwe auto wil kopen of een bedrag aan jullie kinderen wil schenken, is hiervoor toestemming van de rechter nodig.
Met een levenstestament houd je de regie en bepaal je volledig zelf wie namens jou beslissingen mag nemen. Vanaf het moment dat het is gemaakt, geeft het direct een gevoel van rust.