De executie van een testament is een sjieke manier om te spreken over het uitvoeren van dat wat in een testament is vastgelegd. Wie kan worden aangewezen als executeur en wat komt er dan op je af? Deze blog geeft een kleine indruk.
Drie typen executeurs
Degene die zorgdraagt voor de executie van een testament is de executeur: de uitvoerder die dit regelt. Er zijn drie typen ‘uitvoerders’.
1. Allereerst kan het zo zijn dat iemand – een familielid, een verre oom of een vriend – in een testament is aangewezen als executeur of afwikkelingsbewindvoerder. Dit hoor je vaak pas als de persoon die jou heeft aangewezen is overleden. Je bent zeker niet verplicht deze taak op je te nemen.
2. Een andere mogelijkheid is dat de executeur wordt aangesteld op basis van volmachten van de erfgenamen; in dat geval is het vaak een van de kinderen. Veel Nederlanders denken nog steeds dat dat dan automatisch het oudste kind moet zijn, maar dat idee stamt uit Bijbelse tijden. Dit is nooit zo in het erfrecht opgenomen, maar sommige misverstanden blijken hardnekkig.
3. De derde variant is dat de executeur of de erfgenamen de notaris volmacht geven om dingen te regelen. Dan is hij of zij belast met de uitvoering van het testament.
Hoe zien de taken van de executeur eruit?
Als uitvoerder moet je zorgen dat iedereen krijgt waar hij of zij volgens het testament recht op heeft. Vaak is het duidelijk wie de erfgenamen zijn en is het eenvoudig daarmee in contact te komen. Maar soms is het wat lastiger. Dan moet er uitgebreid onderzoek worden gedaan, in binnen- of zelfs buitenland.
Vervolgens moet je bezittingen inventariseren. Is er een auto? Dan moet je een waardeschatting laten doen. Is er bij de erfgenamen belangstelling voor de auto, dan hebben zij altijd het eerste recht. Hebben zij geen belangstelling, dan moet je op zoek gaan naar een koper. Hetzelfde geldt voor de inboedel en andere bezittingen.
Ook moet er gekeken worden naar bedrijfsvermogen. Heeft de overledene een eenmansbedrijf, dan houdt het bedrijf natuurlijk direct op te bestaan. Is iemand bijvoorbeeld directeur-grootaandeelhouder, dan is het complexer en moet er uitgezocht worden of er een nieuwe bestuurder is voor de onderneming en dat soort aanverwante zaken.
Ook krijg je als executeur met heel aardse zaken te maken: van huisdieren – moeten die naar het asiel of zijn er andere manieren om ze verzorgd achter te laten? – tot het opruimen van de koelkast aan toe.
Wisselende complexiteit
De taken waar een executeur mee te maken krijgt en de complexiteit daarvan zijn dus heel wisselend; het hangt totaal af van wat mensen hebben aan vermogen, wat je moet doen. Het makkelijkst zijn mensen met een spaarrekening en een lopende rekening die in het bejaardentehuis wonen en een tafel, een stoel en een televisie in hun bezit hebben. Als je te maken krijgt met mensen met verschillende nationaliteiten, een testament uit het buitenland, huwelijkse voorwaarden in een ander land, een huis in Nederland en een paar in andere landen, dan is de situatie een stuk lastiger en ben je wel even bezig.
Bij twijfel: ga niet pionieren
Ga vooral niet zelf pionieren als je twijfelt. Zeker als er ondernemingen en bezittingen in het buitenland bij komen kijken, zijn er de laatste jaren vrij veel dingen gewijzigd, met name in de Europese regelgeving. Ten positieve, dat moet gezegd worden, maar het maakt de zaken wel complexer. Wanneer heeft iemand zijn zaken geregeld? Was dat bijvoorbeeld tien jaar geleden? Wat toen goed geregeld leek, kan nu heel anders uitpakken.
Meer weten?
De notaris weet als geen ander welke wijzigingen er zijn geweest en kijkt graag even met je mee. Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons inloopspreekuur voor een gratis tien minutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.