19-0-2021

Ik krijg een schenking van mijn ouders, hoe zet ik dat in voor mijn huis?

Je krijgt een schenking van je ouders. Hoe hoog mag die schenking zijn en kun je die gebruiken voor het aflossen van je hypotheek? Hier vertellen we je waar je op moet letten.

 

Eenmalige verhoogde vrijstelling

 

Het bedrag dat je vandaag de dag belastingvrij geschonken kunt krijgen, is 6.604 euro. Ben je tussen de 18 en 40 jaar, is er sprake van een eenmalige verhoogde vrijstelling. Deze is maar liefst 105.302 euro. Gebruik je dat geld om een hypotheek af te lossen, een woning te kopen of een woning te verbouwen, dan betaal je over dat bedrag geen schenkbelasting. Deze schenking mag je ook, als je deze gebruikt voor de aflossing van de hypotheek, in twee of drie jaar belastingvrij ontvangen, dus bijvoorbeeld 30.000 euro in 2021, in 2022 en nogmaals in 2023.

 

Grotere eigenwoningreserve

 

Er zijn ook mensen die negatief tegenover een dergelijke schenking staan. Hun redenatie: als je je hypotheek hebt afgelost met een schenking, heb je minder schuld en dus een grotere eigenwoningreserve. Dat houdt in dat je bij de aankoop van een volgend huis de netto-opbrengst – dat wil zeggen inclusief datgene wat je afgelost hebt – moet gebruiken voor de aankoop van die nieuwe woning. Dat deel kun je dan niet meer financieren via een hypotheek. Zij zijn er voorstander van om een zo laag mogelijk eigenwoningreserve te hebben, en gebruiken een dergelijke schenking liever niet om af te lossen.

 

Hoe minder schulden, hoe beter

 

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook mensen die zeggen: hoe minder schulden je hebt, hoe beter het is, dus los lekker af. Er kan immers heel veel gebeuren in een mensenleven, en het aflossen van je hypotheekschuld biedt wel zekerheid. Bovendien: wil je je schuld laten staan en erop gokken dat we over twintig jaar nog steeds van de hypotheekrenteaftrek kunnen gebruikmaken?

 

Andere bestemming, lagere schenking

 

Gebruik je de schenking toch liever niet voor de aflossing van je woning, mag je – tussen de 18 en 40 jaar – natuurlijk nog steeds schenkingen krijgen van je ouders, maar dan is de vrijstelling veel lager, namelijk eenmalig 26.881 euro (vrijstelling 2021). Val je buiten deze leeftijdsgroep, dan geldt de normale jaarlijkse vrijstelling van 6.604 euro (2021).

 

Meer weten?

 

Heb je nog vragen over schenkingen? Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonisch spreekuur voor een gratis tien minuten gesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur*.

 

We helpen je graag verder!

 

*Met het oog op de maatregelen die door de overheid zijn voorgeschreven i.v.m. het Coronavirus, vervalt ons reguliere inloopspreekuur op de maandagochtend. Daarvoor in de plaats kunt u voorlopig iedere maandag tussen 9.00 – 10.00 uur telefonisch uw vragen stellen aan onze specialisten. 

 

wat we je verder kunnen vertellen

De nadelen van een en/of rekening

Mensen die hun bankzaken niet zelf meer kunnen of willen regelen, delen hun bankrekening vaak met hun kinderen. Zo'n gezamenlijke rekening lijkt een handige oplossing, maar kan tot vervelende situaties leiden.

Lees meer

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Schenken op papier

Wat als je aan je kinderen wilt schenken, maar eigenlijk het geld niet kunt missen? In zo’n geval kun je kiezen voor een schenking op papier.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan