Kan ik mijn kind onterven?

Volgens de wet is het inderdaad mogelijk om je kind te onterven. Maar je kind kan hiertegen wel bezwaar maken en tot 5 jaar na je overlijden een beroep doen op zijn of haar 'legitieme portie'. Een legitieme portie staat gelijk aan de helft van het normale erfdeel.

Voorbeeld

Moeder overlijdt en laat een zoon en een dochter na. De zoon is onterft en doet een beroep op zijn legitieme portie. Zijn normale erfdeel was de helft van de erfenis geweest. Zijn legitieme portie is dus een kwart.

Schriftelijke melding is voldoende

Als de overledene nog een echtgenoot of echtgenote heeft, wordt de legitieme portie pas uitbetaald als ook deze persoon is overleden. Een onterft kind hoeft zijn of haar legitieme portie niet via de rechter aan te vragen. Een schriftelijke melding aan de erfgenamen of executeur is voldoende.

Eerdere schenkingen worden meegerekend

Bij de berekening van de legitieme portie worden schenkingen die in het verleden zijn gedaan meegeteld.

Voorbeeld

Moeder overlijdt en laat 2 kinderen na: Anna en Bernhard. Anna is onterft en doet een beroep op haar legitieme portie. Anna's normale erfdeel was de helft van de erfenis geweest. Haar legitieme portie is dus een kwart. De erfenis bedraagt € 50.000. Moeder heeft tijdens haar leven € 200.000 aan Bernhard en zijn kinderen geschonken. Zonder deze schenkingen zou haar nalatenschap € 250.000 zijn geweest. De legitieme portie van Anna bedraagt een kwart van € 250.000, dus € 62.500. Dit betekent dat de hele erfenis van € 50.000 naar Anna gaat en dat Bernhard € 12.500 moet terugbetalen aan Anna.

Meer weten?

Van Rhijn notarissen informeert je graag, zodat je de juiste keuzes maakt en onaangename verrassingen kunt voorkomen.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Voorkom hoge kosten erfgenamenonderzoek

Eén van de redenen om een testament op te stellen, is om de hoge kosten van een erfgenamenonderzoek te voorkomen. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als je niet bent getrouwd en geen kinderen hebt.

Lees meer

Samen aan de slag met de Global Goals

Wij Van Rhijn notarissen vinden het als bedrijf belangrijk om niet alleen goede diensten te leveren, maar ook bij te dragen aan een wereld zonder armoede. Oxfam Novib helpt ons om ons ambassadeurschap en onze maatschappelijke betrokkenheid naar buiten toe uit te dragen.

Lees meer

Vijf zaken om over na te denken als je een testament wilt laten opstellen

Het is misschien niet een onderwerp waar je te vaak over na wilt denken: je overlijden. Maar toch is het goed om dat in ieder geval een keer in je leven te doen. Want als jij wegvalt, wil je natuurlijk wel dat je partner en kinderen verzorgd achterblijven. Dat kan door een testament op te laten stellen.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan