Schenken op papier

Een schenking kun je doen op verschillende manieren. Maar wat nu als je aan je kinderen wilt schenken, maar eigenlijk het geld niet kunt missen? In zo’n geval kun je kiezen voor een schenking op papier. In deze blog staan we daarbij kort stil.

 

Voordelen van schenken op papier

Wanneer er onvoldoende contanten zijn, omdat het geld bijvoorbeeld in je huis of bedrijf zit, kun je toch een schenking doen. Je kunt dan schenken op papier. Je hoeft de overwaarde van je woning of je spaartegoed in zo’n geval niet aan te spreken. Natuurlijk geeft het je ook meer plezier om aan je kinderen te schenken, dan ze te laten erven. Daarnaast bespaar je er ook nog erfbelasting mee. Bij overlijden wordt de schenking namelijk in mindering gebracht op de erfenis, waardoor de kinderen minder erfbelasting hoeven te betalen. Verder kun je ook nog gebruik maken van de jaarlijkse en eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling.

 

Schenken op papier. Hoe gaat dat?

Je schenkt een geldbedrag aan je kinderen, maar omdat het geld er feitelijk niet is, blijf je dat bedrag aan je kinderen schuldig. Een papieren schenking wordt daarom ook wel genoemd: een schuldigerkenning uit vrijgevigheid. Je leent het geschonken bedrag weer direct van je kinderen terug. Dit brengt met zich dat de kinderen vanaf dat moment een vordering uit geldlening hebben, welke pas bij overlijden opeisbaar is. Over deze schuld aan de kinderen dien je wél rente te betalen. Als het betalen van rente lastig wordt, kun je met je kinderen afspreken dat zij (een deel van) de rente vrij van schenkbelasting terugschenken. Op deze wijze kun je dus schenken zonder dat daaraan geld te pas komt.

 

Voorwaarden papieren schenking

De papieren schenking moet worden vastgelegd in een notariële akte. Ook moet er – ieder jaar – daadwerkelijk minimaal zes procent rente worden betaald over het geschonken (eigenlijk: teruggeleende) bedrag. Doe je dat niet, dan rekent de Belastingdienst de schenking bij overlijden alsnog tot de erfenis. De schenking is dan ongeldig, waardoor de kinderen hierover tóch erfbelasting moeten betalen.

 

Vragen?

Heb je nog vragen? Stel deze gerust! Kan een schenking bijv. ook al eerder worden uitgekeerd (eigenlijk: schuld al eerder worden afgelost) na verkoop van woning of bedrijf? En wat te doen als je op het randje van faillissement balanceert of dreigt te worden opgenomen in een WLZ-instelling? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons inloopspreekuur voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur*.

 

We helpen je graag verder!

 

*Met het oog op de maatregelen die door de overheid zijn voorgeschreven i.v.m. het Coronavirus, vervalt ons reguliere inloopspreekuur op de maandagochtend. Daarvoor in de plaats kunt u voorlopig iedere maandag tussen 9.00 – 10.00 uur telefonisch uw vragen stellen aan onze specialisten. 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Ik krijg een schenking van mijn ouders, hoe zet ik dat in voor mijn huis?

Je krijgt een schenking van je ouders. Hoe hoog mag die schenking zijn en kun je die gebruiken voor het aflossen van je hypotheek? Hier vertellen we je waar je op moet letten.

Lees meer

De nadelen van een en/of rekening

Mensen die hun bankzaken niet zelf meer kunnen of willen regelen, delen hun bankrekening vaak met hun kinderen. Zo'n gezamenlijke rekening lijkt een handige oplossing, maar kan tot vervelende situaties leiden.

Lees meer

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan