Welke rechtsvorm past bij mij?

Of je nu al jaren een eigen bedrijf hebt of juist pas bent gestart, het is voor iedere ondernemer slim om af en toe eens na te denken of de rechtsvorm van je bedrijf (nog) wel goed past. Misschien is je situatie recent gewijzigd of zijn de wettelijke regels aangepast. Bekijk dan eens kritisch of een andere rechtsvorm niet beter bij je past.

De keuze voor een BV, VOF of maatschap blijft lastig. Iedere rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. De één is fiscaal aantrekkelijker, de andere past wellicht beter bij het risico dat je wilt lopen.

 

Test de juiste rechtsvorm

Op www.notaris.nl staat een leuke test waarmee je in drie minuten kunt bepalen welke rechtsvorm bij jouw situatie past. Na de test ontvang je een kort advies met de belangrijkste aandachtspunten. Dit is natuurlijk geen pasklaar antwoord, omdat de keuze voor een rechtsvorm nu eenmaal afhangt van diverse omstandigheden. De test geeft echter wel een helder overzicht van de mogelijkheden.

 

Risicoprofiel en winstinschatting

Bij de keuze voor de beste rechtsvorm zijn er grofweg twee vragen die je voor jezelf moet beantwoorden.

  • Wat denk ik te gaan verdienen?
  • Wat is mijn risicoprofiel?

Ga je meer verdienen dan je verwacht op te maken en heb je een hoog risicoprofiel, dan kies je voor een rechtsvorm waarin je niet aansprakelijk bent voor alle risico’s en waarin het fiscaal gunstig is om geld over te houden. Een BV kan dan interessant zijn.

 

Ga je niet extreem veel verdienen en heb je weinig risico, dan zou je ook voor een eenvoudigere constructie kunnen kiezen, zoals een eenmanszaak. Je hebt dan geen bescherming tussen je zakelijke en je privévermogen. Je bent met je hele hebben en houden aansprakelijk voor je onderneming, soms zelfs met het privévermogen van je partner.

 

BV met meerdere eigenaren

Heb je een bedrijf met meerdere eigenaren, dan is het verstandig om een constructie te kiezen waarbij de aandeelhouders niet aansprakelijk zijn voor de acties van de ander. Je wilt immers niet dat jouw bedrijf problemen ondervindt als je collega in een scheiding ligt.

 

Wil je meer weten over je eigen risicoprofiel, je inkomsten en de rechtsvorm die bij jouw situatie past? Neem dan contact op met Marjolein Elings van Van Rhijn notarissen.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Drie tips bij het kiezen van de juiste rechtsvorm bij samenwerking

Jouw bedrijf werkt samen met meerdere ondernemers. De samenwerking met één van de partners loopt zo goed, dat het jullie bedrijven kansen biedt als jullie de krachten bundelen. Samen onderzoeken jullie welke rechtsvorm jullie willen aangaan om de samenwerking vorm te geven. De beste keuze voor een maatschap, een V.O.F., een BV of Coöperatie is per situatie verschillend. Wij geven je drie tips voor het maken van de juiste keuze.

Lees meer

Koper: kijk uit voor de negatieve rente!

Door de huidige lage rentetarieven ontvangen spaarders bijna geen rente meer over hun spaartegoed. Dit komt omdat de banken zelf geld moeten betalen over hun spaartegoed bij de Europese Centrale Bank. Die negatieve rente rekenen sommige banken inmiddels door aan hun klanten.

Lees meer

Partneralimentatie. Waarom? Wanneer? Hoe lang?

Jullie zijn getrouwd of als partners geregistreerd. Dan ben je verplicht om voor elkaar te zorgen en elkaar financieel te ondersteunen. Maar wat als jullie uit elkaar gaan? Ook in dat geval dien je – in ieder geval nog even – financieel voor elkaar te zorgen. Als de een onvoldoende inkomsten heeft om van te leven, moet de ander daaraan bijdragen in de vorm van partneralimentatie. In deze blog gaan we daarop kort in.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan