Beneficiaire aanvaarding

Als je een nalatenschap beneficiair aanvaardt, ben je als erfgenaam niet aansprakelijk voor de schulden van de overledene. De schulden worden alleen betaald als er in de erfenis voldoende bezittingen zijn. Als er niet voldoende bezittingen zijn, hoef je het tekort niet zelf bij te betalen.

 

Strikte regels

Bij een beneficiaire aanvaarding moet de nalatenschap volgens strikte regels worden afgewikkeld. Dit wordt 'wettelijke vereffening' genoemd. Het is belangrijk om deze regels precies na te leven. Gebeurt dit niet, dan loop je als erfgenaam het risico dat je zelf moet bijbetalen bij een eventueel tekort.

 

Verklaring afleggen nalatenschap

Om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden, moet je een verklaring afleggen bij de arrondissementsrechtbank in het arrondissement waar de overledene het laatst heeft gewoond. In de praktijk gebeurt dit vaak door een volmacht te ondertekenen bij de notaris.

Minderjarigen moeten een nalatenschap altijd beneficiair aanvaarden. Ook instellingen (zoals goede doelen) moeten een nalatenschap meestal beneficiair aanvaarden, omdat dit in hun statuten staat vermeld.

Meer weten?

Bel ons of bel de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

Vragen over Erven

Is een verklaring van erfrecht altijd nodig?

Nee, het opstellen van een verklaring van erfrecht is niet verplicht. Toch gebeurt het in de praktijk bijna altijd, omdat banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen erom vragen.

Mijn overleden partner en ik hadden geen testament opgesteld. Waarom wil de bank toch een verklaring van erfrecht hebben?

Via de verklaring van erfrecht wil de bank bevestigd zien dat de notaris navraag heeft gedaan bij het Centraal Testamenten Register. In dit register staat welke mensen in Nederland een testament hebben opgemaakt.

Sommige banken hoeven geen verklaring van erfrecht te zien, maar nemen genoegen met een verklaring van het Centraal Testamenten Register. Die verklaring kun je zelf opvragen.

Mijn moeder is al geruime tijd overleden. Waarom hoor ik niets van mijn notaris?

De notaris krijgt geen bericht van de gemeente als iemand is overleden en gaat ook niet zelfstandig aan de slag.

Als iemand is overleden en er is bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht nodig, dan moeten de erfgenamen de notaris daartoe zelf opdracht geven.

Mijn ouders hebben 2 kinderen. Waarom vraagt de notaris dit na bij de Burgerlijke Stand?

Het komt voor dat er toch meer kinderen zijn binnen het gezin. Bijvoorbeeld omdat vader voor het huwelijk een kind heeft verwekt of moeder voor het huwelijk een kind heeft gekregen.

Voor de wet maakt het geen verschil of een kind binnen of buiten het huwelijk is geboren. Het kind erft gewoon mee, en moet dus ook worden opgenomen in de verklaring van erfrecht. Vandaar dat de notaris dit altijd moet controleren.

Onze specialisten bij Erven

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Een kwalitatief hoogwaardig advies en een juridisch product dat volledig op je persoonlijke situatie is afgestemd. Met voldoende flexibiliteit om latere issues nog te kunnen inpassen, maar zonder al te veel ingewikkelde regelingen waar de meeste mensen toch nooit gebruik van zullen maken.

 

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

Mary Bours-van Daatselaar

Notarisklerk

Specialisatie: nalatenschappen

Meer over Mary

Mary is sinds 1999 verbonden aan ons kantoor. Ze werkt op de afdeling familierecht als deskundige nalatenschappen en is ook verantwoordelijk voor de privé-administraties van een aantal van onze klanten. In 2013 behaalde ze haar Akte van Bekwaamheid als notarisklerk.

 

Wat kun je van Mary verwachten?

Dat de nalatenschap van je dierbare tot in de puntjes wordt geregeld. En dat je goed wordt geadviseerd en begeleid in deze verdrietige periode.

 

"Het persoonlijke contact en het meedenken met onze cliënten geven me veel positieve energie. Het doet me goed als cliënten zeggen dat ze door mijn uitleg een stukje rustiger zijn geworden.”

 

030 693 86 25
bours@vanrhijnnotarissen.nl

wat we je verder kunnen vertellen

De nadelen van een en/of rekening

Mensen die hun bankzaken niet zelf meer kunnen of willen regelen, delen hun bankrekening vaak met hun kinderen. Zo'n gezamenlijke rekening lijkt een handige oplossing, maar kan tot vervelende situaties leiden.

Lees meer

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer