Samen ondernemen

Samen een onderneming starten? Leg de onderlinge afspraken dan goed vast:

  • Hoe verdelen jullie de winst?
  • Wat gebeurt er als één van de partners wil stoppen?
  • Wat gebeurt er als een van de partners overlijdt?
  • Spreken jullie een concurrentiebeding af?

 

Deze afspraken hoeven niet bij de notaris te worden vastgelegd, maar dat kan natuurlijk wel. Een notaris heeft bij uitstek de kennis om goed te adviseren, zeker in de combinatie zakelijk/privé. Bovendien geeft een notariële akte geeft een 'executoriale titel'. Dit betekent dat als één van de partijen zijn afspraken niet nakomt, een deurwaarder beslag kan leggen.

Het belang van goede afspraken

Het belang van goede afspraken wordt vooral duidelijk als er scheurtjes in de samenwerking dreigen te ontstaan. 

  • Kun je tegen je wil als bestuurder worden ontslagen? 
  • In hoeverre ben je beschermd als vennoten zich tegen je keren en een pact sluiten? 
  • Wat kun je doen als een medeondernemer veel minder uren investeert dan is afgesproken? 
  • Kan er zomaar een extra aandeelhouder worden toegevoegd? 
  • Als een van de ondernemers eruit stapt, krijgt die dan het bedrag mee dat jullie ooit hebben afgesproken? Of kan dat bijvoorbeeld minder worden als het bedrijf minder waard is geworden? 

Niemand kan voorspellen wat de toekomst zal brengen. Daarom adviseren wij ondernemers om zich te verdiepen in wat er is afgesproken, juist voordat er sprake kan zijn van mogelijke onenigheid. En om tijdig bij te sturen, zodat de spelregels meegroeien met de ontwikkeling van jullie bedrijf.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

Vragen over Ondernemen

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Welke rechtsvorm het beste is, hangt af van verschillende factoren. Start je de onderneming alleen of met één of meerdere partners? Hoeveel winst verwacht je? Richt je een nieuw bedrijf op, of stap je in een bestaande onderneming? En hoeveel risico ga je lopen?

Laat je goed adviseren vóórdat je begint, zodat je later geen zaken hoeft om te zetten. 

 

Ik heb een bedrijf. Is mijn partner mede aansprakelijk voor de schulden van dit bedrijf?

Dat hangt in de eerste plaats af van de rechtsvorm van je bedrijf. Bij een B.V. is de aandeelhouder en/of bestuurder niet privé aansprakelijk, bij een eenmanszaak wél. Verder hangt het af van de vraag hoe je zaken privé zijn geregeld. Lees meer

Mijn bedrijf loopt goed. Als ik ga scheiden, ben ik de helft dan kwijt?

Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, moet je de waarde van je bedrijf inderdaad delen met je ex-partner. Maar als je samenwoont (al dan niet met een samenlevingsovereenkomst) houden je ex en jij allebei hun eigen privévermogen en hoeft het bedrijf dus niet te worden gedeeld.

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen en wil je niet je hele bedrijf delen bij scheiding? Dan kunnen huwelijkse voorwaarden uitkomst bieden. Maar bekijk het wel realistisch: als je partner altijd voor de kinderen heeft gezorgd om jou de kans te geven je eigen zaak op te bouwen, is het niet redelijk dat hij/zij bij een scheiding niet meedeelt in de waarde.

Wel kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat de waarde van het bedrijf niet in één keer wordt uitgekeerd, maar in termijnen. Of dat het bedrijf niet 50/50 wordt gedeeld, maar bijvoorbeeld 40/60.

Ben ik als bestuurslid van een stichting persoonlijk aansprakelijk?

In principe niet. Als een stichting failliet gaat, zijn de bestuurders alleen persoonlijk aansprakelijk als ze hebben gefraudeerd. Of als ze dingen hebben gedaan die geen redelijk denkend bestuur gedaan zou hebben. Zoals de Amsterdam Arena afhuren voor een personeelsfeest voor 200 medewerkers.

Ik ben bestuurslid bij een stichting. Kan ik betaalde werkzaamheden verrichten voor die stichting?

In principe kan dat, maar let op dat er geen sprake is van iets wat veel lijkt op een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld als je de enige bestuurder bent en zelf alle werkzaamheden uitvoert. In dat geval zal de fiscus je behandelen alsof je een eigen bedrijf bent, en ben je voor eventuele sponsors niet aantrekkelijk.

Onze specialisten bij Ondernemen

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Een kwalitatief hoogwaardig advies en een juridisch product dat volledig op je persoonlijke situatie is afgestemd. Met voldoende flexibiliteit om latere issues nog te kunnen inpassen, maar zonder al te veel ingewikkelde regelingen waar de meeste mensen toch nooit gebruik van zullen maken.

 

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

Antoinette van Drenth-Blom

Notarisklerk

Specialisatie: ondernemingsrecht

Meer over Antoinette

Antoinette werkt sinds 1994 in het notariaat. In 2000 behaalde ze haar vakdiploma als notarisklerk. Binnen ons kantoor richt ze zich met name op het ondernemingsrecht. Ze houdt zich onder andere bezig met B.V.-statuten, aandeelhoudersovereenkomsten, fusie- en splitsingstrajecten, aandelenoverdrachten en optieovereenkomsten.

 

Wat kun je van Antoinette verwachten?

Persoonlijke aandacht en een praktische en snelle oplossing voor jouw specifieke vraag of probleem.

 

"Je kunt een klant alleen goed adviseren als je de mens achter het dossier leert kennen. Die persoonlijke betrokkenheid geeft mijn werk een extra dimensie."

 

030 693 86 19
vandrenth@vanrhijnnotarissen.nl

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan