Partneralimentatie is alleen van toepassing bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als jullie alleen samenwoonden, zijn jullie dus niet verplicht om elkaar partneralimentatie te betalen. De maximale duur van partneralimentatie is 12 jaar, maar in overleg kunnen jullie hiervan afwijken.
Hoeveel?
Partneralimentatie is gebaseerd op het principe dat ex-partners financieel voor elkaar moeten zorgen wanneer er voldoende middelen zijn. Om de hoogte van het alimentatiebedrag te bepalen, wordt gekeken naar een aantal factoren:
- Wat heeft de ene ex nodig om in zijn/haar onderhoud te voorzien?
- Hoeveel kan de andere ex betalen?
- Kan de ex die alimentatie vraagt zelf voor meer inkomen zorgen, bijvoorbeeld door meer te gaan werken?
Voor de berekening van het bedrag zijn allerlei gegevens nodig, bijvoorbeeld over het salaris en de woonlasten. Uiteindelijk spreken jullie samen af welk bedrag jullie redelijk vinden. Kunnen jullie het niet eens worden, dan neemt de rechter een beslissing.
Convenant
De afspraken over de partneralimentatie leggen jullie vast in een scheidingsconvenant. Hierin staat ook of de alimentatie eindigt als één van jullie gaat samenwonen of hertrouwt. En wat er gebeurt als de ontvanger van de alimentatie meer gaat verdienen.
Eigen verantwoordelijkheid
De wet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van beide ex-partners om in hun eigen inkomen te voorzien. Dit geldt ook als één van jullie beiden langere tijd uit het arbeidsproces is geweest in verband met de opvoeding van de kinderen.
Hoe zit het fiscaal?
De ontvangende ex moet over de partneralimentatie belasting betalen. Omgekeerd kan de betalende ex de alimentatie fiscaal aftrekken. Om de fiscale mogelijkheden maximaal te benutten, kunnen jullie in overleg eventueel schuiven met de kinder- en partneralimentatie.