Scheiden stap voor stap

Zijn jullie getrouwd of geregistreerd partner? Dan is de eerste stap in een scheiding het opstellen van een scheidingsconvenant. Hierin maken jullie afspraken over:

- partneralimentatie

- kinderalimentatie

- zorg voor de kinderen (ouderschapsplan)

- verdeling bezittingen en schulden, zoals de hypotheekschuld

- verdeling opgebouwde pensioenrechten

 

Uitspraak rechter

Als jullie het scheidingsconvenant hebben ondertekend, wordt het ingediend bij de rechter. Die spreekt de scheiding uit en jullie tekenen een 'verklaring van berusting'. Hiermee geven jullie aan dat jullie niet tegen de uitspraak in beroep zullen gaan. Vervolgens worden de rechterlijke uitspraak en de verklaring van berusting ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. Op dat moment zijn jullie formeel gescheiden.

Niet getrouwd?

Zijn jullie niet getrouwd en geen geregistreerd partner, dan hoeven jullie geen convenant op te stellen. Maar als jullie kinderen hebben, is een ouderschapsplan wél aan te raden. Ook kan het handig zijn om afspraken over andere zaken te maken, zoals kinderalimentatie en eventuele schulden.

Scheidingsnotaris

Het opstellen van het convenant is de meest intensieve stap in het geheel, omdat jullie afspraken moeten maken over potentieel moeilijke en beladen onderwerpen. Onze gespecialiseerde scheidingsnotaris helpt jullie graag om de gesprekken in goede banen te leiden.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

Top 10 zaken om te regelen

 • 1Ouderschapsplan
 • 2Aanpassen levensverzekering
 • 3Verdelen opgebouwde pensioenrechten
 • 4Aanpassen testament
 • 5Verdeling bezittingen (inboedel, spaargeld, auto, aandelen, etc.)
 • 6Partneralimentatie
 • 7Kinderalimentatie
 • 8Verdeling of verkoop woning
 • 9Scheidingsconvenant
 • 10Aanpassen overige verzekeringen (aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, etc.)

Vragen over Scheiden

Wat moeten we regelen in een scheidingsconvenant?

In een scheidingsconvenant maken jullie onder andere afspraken over alimentatie, de zorg voor jullie kinderen en de verdeling van schulden en bezittingen.

Een scheidingsconvenant
is alleen verplicht als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. Lees meer

Hoe zit het met alimentatie?

Als jullie kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over kinderalimentatie.

Zijn jullie daarnaast ook getrouwd of geregistreerd partner, dan is ook partneralimentatie verplicht.

Het is de bedoeling dat jullie samen afspreken welke bedragen jullie redelijk vinden. Worden jullie het niet eens, dan beslist de rechter. Als de kinderen (grotendeels) bij één ouder wonen, wordt dit uiteraard meegenomen in de berekeningen.

Wat kost een scheiding?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze tarieven.

Onze specialisten bij Scheiden

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening. 

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken. 

"Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

 • VMN logo v2

wat we je verder kunnen vertellen

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Tips voor ouders na een scheiding

Na een scheiding moeten jij en je ex een nieuwe vorm vinden om goed met elkaar om te kunnen gaan. En dat geldt natuurlijk helemaal als jullie samen kinderen hebben.

Lees meer

5 fasen van rouw na een scheiding

Volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross zijn er 5 fasen die de meeste mensen doorlopen voordat ze na een scheiding weer tot rust komen: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en tot slot aanvaarding.

Lees meer