Van Rhijn notarissen

Kinderalimentatie

Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar? Dan kunnen jullie kiezen voor co-ouderschap of een omgangsregeling. Bij co-ouderschap wonen de kinderen afwisselend bij beide ouders. Bij een omgangsregeling wonen de kinderen bij de ene ouder en zijn ze bijvoorbeeld om het weekend bij de andere ouder.

Hoeveel alimentatie?

Beide ouders dragen naar evenredigheid van hun inkomen bij aan de kinderalimentatie. Die bijdrage kan ook worden voldaan in natura. Als de kinderen bijvoorbeeld grotendeels bij één van de ouders wonen, dan vertegenwoordigt dat een bepaalde waarde.

De hoogte van het alimentatiebedrag wordt meestal gebaseerd op normen van het Nibud. Bij de berekening wordt onder andere rekening gehouden met jullie inkomen en het aantal kinderen. Uiteraard wordt het bedrag aangepast als jullie medische of andere bijzondere kosten maken.

Hoe lang?

Volgens de wet zijn beide ouders financieel verantwoordelijk voor hun kinderen totdat die 21 zijn. Veel ouders geven daarna nog een vrijwillige bijdrage, bijvoorbeeld als hun kind een studie volgt.

Ouderschapsplan

De afspraken over de kinderalimentatie leggen jullie vast in een ouderschapsplan. Als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn, dan moeten deze afspraken worden getoetst door de rechter. De rechter maakt de afspraken definitief en legt ze vast. Als jullie alleen samenwoonden, kunnen jullie de alimentatie zelf regelen en hoeven jullie niet naar de rechter.

Hoe zit het fiscaal?

Kinderalimentatie is niet aftrekbaar bij de betalende ouder en niet belast bij de ontvangende ouder.

Vragen over Kinderalimentatie?

Wat moeten we regelen in een scheidingsconvenant?

In een scheidingsconvenant maken jullie onder andere afspraken over alimentatie, de zorg voor jullie kinderen en de verdeling van schulden en bezittingen.

Een scheidingsconvenant is alleen verplicht als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. 

Hoe zit het met alimentatie?

Als jullie kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over kinderalimentatie.

Zijn jullie daarnaast ook getrouwd of geregistreerd partner, dan is ook partneralimentatie verplicht.

Het is de bedoeling dat jullie samen afspreken welke bedragen jullie redelijk vinden. Worden jullie het niet eens, dan beslist de rechter. Als de kinderen (grotendeels) bij één ouder wonen, wordt dit uiteraard meegenomen in de berekeningen.

Wat kost een scheiding?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze tarieven.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Onze specialisten bij Kinderalimentatie

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris
Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

Wat kun je van Marjolein verwachten?
Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening.

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken.

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”

030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

Wat we je verder kunnen vertellen

Digitale nalatenschap

Wat doe jij met alles wat online achterblijft als je overlijdt? Dat is de centrale vraag in de nieuwe campagne 'Data na de dood' van de Alliantie Digitaal Samenleven. De campagne biedt consumenten een handige checklist, een stappenplan en meer informatie over hoe zij...

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?