Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar? Dan kunnen jullie kiezen voor co-ouderschap of een omgangsregeling. Bij co-ouderschap wonen de kinderen afwisselend bij beide ouders. Bij een omgangsregeling wonen de kinderen bij de ene ouder en zijn ze bijvoorbeeld om het weekend bij de andere ouder.
Hoeveel alimentatie?
Beide ouders dragen naar evenredigheid van hun inkomen bij aan de kinderalimentatie. Die bijdrage kan ook worden voldaan in natura. Als de kinderen bijvoorbeeld grotendeels bij één van de ouders wonen, dan vertegenwoordigt dat een bepaalde waarde.
De hoogte van het alimentatiebedrag wordt meestal gebaseerd op normen van het Nibud. Bij de berekening wordt onder andere rekening gehouden met jullie inkomen en het aantal kinderen. Uiteraard wordt het bedrag aangepast als jullie medische of andere bijzondere kosten maken.
Hoe lang?
Volgens de wet zijn beide ouders financieel verantwoordelijk voor hun kinderen totdat die 21 zijn. Veel ouders geven daarna nog een vrijwillige bijdrage, bijvoorbeeld als hun kind een studie volgt.
Ouderschapsplan
De afspraken over de kinderalimentatie leggen jullie vast in een ouderschapsplan. Als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn, dan moeten deze afspraken worden getoetst door de rechter. De rechter maakt de afspraken definitief en legt ze vast. Als jullie alleen samenwoonden, kunnen jullie de alimentatie zelf regelen en hoeven jullie niet naar de rechter.
Hoe zit het fiscaal?
Kinderalimentatie is niet aftrekbaar bij de betalende ouder en niet belast bij de ontvangende ouder.