Ouderschapsplan

Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar? In een ouderschapsplan maken jullie afspraken over:

  • de omgang met jullie kinderen (omgangsregeling)
  • de zorg en opvoeding voor jullie kinderen (zorgregeling)
  • de verdeling van de kosten (kinderalimentatie)
  • het uitwisselen van informatie over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze
  • alle andere zaken die jullie belangrijk vinden, zoals bedtijden of het contact met beide families

Co-ouderschap

Kiezen jullie voor co-ouderschap en gaan jullie allebei evenveel voor de kinderen zorgen? Spreek dan duidelijk af wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Door de week, in de weekenden, tijdens feestdagen en vakanties.

Co-ouderschap werkt alleen als de relatie tussen jij en je ex goed genoeg is om de opvoeding samen aan te kunnen en jullie voldoende dicht bij elkaar én de school wonen. Communiceer altijd duidelijk en rechtstreeks (nooit via de kinderen!) over school, sport, verjaardagsfeestjes, etc.

Waar kun je nog meer op letten?

  • Wat doen jullie als één van jullie ziek wordt? Regelt de zieke ouder dan zelf opvang of kloppen jullie bij elkaar aan?
  • Wat doen jullie als één van jullie wil verhuizen naar een andere plaats? In het ouderschapsplan kunnen jullie hierover al in een vroeg stadium afspraken maken.
  • Wie heeft zeggenschap (de ouderlijke macht) over de kinderen? Normaal gesproken blijven beide ouders samen de ouderlijke macht uitoefenen.
  • De ouder bij wie de kinderen worden ingeschreven bij de Burgerlijke Stand, ontvangt de kinderbijslag en moet de kinderen meeverzekeren bij zijn/haar ziektekostenverzekering. Om fiscale redenen wordt soms het ene kind bij vader en het andere bij moeder ingeschreven.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

Vragen over Scheiden

Wat moeten we regelen in een scheidingsconvenant?

In een scheidingsconvenant maken jullie onder andere afspraken over alimentatie, de zorg voor jullie kinderen en de verdeling van schulden en bezittingen.

Een scheidingsconvenant
is alleen verplicht als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. Lees meer

Hoe zit het met alimentatie?

Als jullie kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over kinderalimentatie.

Zijn jullie daarnaast ook getrouwd of geregistreerd partner, dan is ook partneralimentatie verplicht.

Het is de bedoeling dat jullie samen afspreken welke bedragen jullie redelijk vinden. Worden jullie het niet eens, dan beslist de rechter. Als de kinderen (grotendeels) bij één ouder wonen, wordt dit uiteraard meegenomen in de berekeningen.

Wat kost een scheiding?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze tarieven.

Onze specialisten bij Scheiden

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Een kwalitatief hoogwaardig advies en een juridisch product dat volledig op je persoonlijke situatie is afgestemd. Met voldoende flexibiliteit om latere issues nog te kunnen inpassen, maar zonder al te veel ingewikkelde regelingen waar de meeste mensen toch nooit gebruik van zullen maken.

 

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

wat we je verder kunnen vertellen

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Tips voor ouders na een scheiding

Na een scheiding moeten jij en je ex een nieuwe vorm vinden om goed met elkaar om te kunnen gaan. En dat geldt natuurlijk helemaal als jullie samen kinderen hebben.

Lees meer

5 fasen van rouw na een scheiding

Volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross zijn er 5 fasen die de meeste mensen doorlopen voordat ze na een scheiding weer tot rust komen: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en tot slot aanvaarding.

Lees meer