Vrijstellingen

Welke bedragen mag je vrij erven of schenken, zonder daarover belasting te hoeven betalen? Hieronder vind je de meest recente bedragen.

Vrijstellingen erfbelasting 2018

 

Partners   € 643.194                                                   

Kinderen en kleinkinderen   € 20.371

Zieke en gehandicapte kinderen   € 61.106

Ouders   € 48.242                                                  

Overige ontvangers   € 2.147

  

Vrijstellingen schenkbelasting 2018

Ontvanger van de schenking 

 

Vrijstelling 

 

Waarvoor moet de ontvanger de schenking gebruiken?

Kind of pleegkind

€ 5.363

beslist de ontvanger zelf

Kind of pleegkind tussen 18 en 40 jaar

 

 

€ 25.731

 

€ 53.602

€ 100.800

beslist de ontvanger zelf

 

een dure studie

een eigen woning

Geen kind, maar bijvoorbeeld neef, nicht of kleinkind

€ 2.147

 

beslist de ontvanger zelf

 

Geen kind, maar bijvoorbeeld neef, nicht of kleinkind, tussen 18 en 40 jaar

€ 100.800

 

 

een eigen woning

 

 

 

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur*.

 

We helpen je graag verder!

 

*In verband met de ontwikkelingen rond het Coronavirus hebben wij tot en met 6 april geen inloopspreekuur op maandagochtend van 9.00 - 10.00 uur. 

 

Vragen over Estate planning

Hoe werkt schenken op papier?

Bij een schenking op papier schenk je iemand geld, maar leent dit meteen weer terug. Je blijft het bedrag dus schuldig. Het wordt pas ná je overlijden uitbetaald.

Schenken op papier is handig als je het geld dat je wilt schenken niet contant beschikbaar hebt, bijvoorbeeld omdat het vastzit in onroerend goed, beleggingen of andere zaken. Lees meer

Hoe kan ik het beste aan mijn kleinkinderen schenken?

Jaarlijks mag je per kleinkind € 2.147 belastingvrij schenken. De vrijstelling voor de erfbelasting bij overlijden is voor een kleinkind € 20.371.

Het kan dus interessant zijn om in je testament een legaat voor je kleinkinderen op te nemen, ter hoogte van dit bedrag. Als je het geld uit het legaat nu al aan je kleinkinderen wilt geven, dan kun je met hen een leenovereenkomst sluiten. Het geleende geld hoeft pas na overlijden te worden terugbetaald.

In de praktijk wordt de lening verrekend met het legaat en hoeft het geld niet daadwerkelijk te worden terugbetaald.

Is het slim om mijn huis aan mijn kinderen te verkopen?

In de jaren 80 verkochten veel mensen hun woning aan hun kinderen, om te voorkomen dat ze hun vermogen 'op moesten eten' als ze in een verzorgingstehuis zouden komen.

Vandaag de dag is dat veel minder interessant, omdat er meer inkomstenbelasting moet worden betaald, de hypotheekrente na verkoop niet meer aftrekbaar is en 2% overdrachtsbelasting moet worden betaald. Bovendien wordt de eigen bijdrage voor het verzorgingshuis alleen nog berekend over het vermogen in box 3.

Bereken zelf je eigen bijdrage

Onze specialisten bij Estate planning

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening. 

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken. 

"Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

Mr. Emile Bosveld

Kandidaat-notaris

Specialisatie: Familierecht

Meer over Emile

Emile studeerde in 1999 af in Notarieel en Nederlands recht aan de Universiteit in Nijmegen. Sindsdien heeft hij op verschillende notariskantoren gewerkt, waarvan tot eind 2019 ruim elf jaar bij een groot notariskantoor in Nijmegen. 

Van een algemene praktijk in het begin van zijn loopbaan (onroerend goed, ondernemingsrecht en personen- en familierecht) tot specifiek het personen- en familierecht als specialisatie. Emile heeft ruime ervaring met het bespreken, controleren en maken van testamenten, samenlevingsovereenkomsten, huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden. Hij adviseert over de besparing van schenk- en erfbelasting ('estateplanning') en begeleidt erfgenamen bij de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds januari 2020 werkt Emile bij ons kantoor. Naast de advisering in het personen- en familierecht kan het ook zijn dat je hem ontmoet bij het tekenen van een akte van levering of hypotheekakte. 

 

Wat kun je van Emile verwachten?

Emile luistert en vertelt in 'normaal Nederlands' wat mogelijk is om je wensen op papier te zetten, wijst op gevolgen en alternatieven. Hij denkt mee als het gaat om belastingbesparing en heeft daarbij oog voor de familieverhoudingen, zowel nu als in de toekomst. 

Hoe laten (groot-)ouders (klein-)kinderen achter en hoe staan die na het overlijden van de (groot-)ouders tot elkaar? Worden de kinderen gelijk behandeld of maken ouders juist verschil? Hoe om te gaan met samengestelde gezinnen en kinderen uit eerdere relaties? Hoe ga je om met een groot verschil in vermogen/ inkomen tussen partners bij het kopen van een woning?

 

 “Om te kunnen kiezen moet je weten wat de keuzes zijn. Normaal Nederlands, ook in lastige familieverhoudingen. Het is de cliënt die uiteindelijk kiest.”

 

030 6938617
Bosveld@vanrhijnnotarissen.nl

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan