Scheiden en pensioen

Weinig mensen staan erbij stil, maar ook pensioenen zijn een belangrijk onderwerp als je gaat scheiden.

 

Ouderdomspensioen: verplicht verrekenen

Als jullie ouderdomspensioen hebben opgebouwd, dan moeten jullie dat verrekenen tot de datum van jullie scheiding. Dit is vastgelegd in de Wet op de pensioenverevening. De verplichte verrekening geldt alleen als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. Mensen die alleen samenwonen, hoeven niets te verrekenen.

 

Nabestaandenpensioen: niet verrekenen

Het nabestaandenpensioen (bedoeld voor de nabestaande bij overlijden) wordt niet verrekend, maar blijft toekomen aan de ex-partner. Deze regeling geldt alleen als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. Als jullie samenwoonden, kunnen jullie geen aanspraak maken op het nabestaandenpensioen dat de ander heeft opgebouwd.

 

Afspraken vastleggen

De afspraken over het opgebouwde pensioen leggen jullie vast in een scheidingsconvenant.

 

Uitzonderingen

Het opgebouwde ouderdomspensioen hoeft niet altijd te worden verrekend. In het scheidingsconvenant kunnen jullie eventueel ook andere afspraken maken. Enkele voorbeelden:

  • Jullie doen afstand van het opgebouwde pensioen. Bijvoorbeeld omdat jullie ongeveer evenveel pensioen hebben opgebouwd.
  • Jullie gebruiken het opgebouwde pensioen als 'wisselgeld'. Stel bijvoorbeeld dat jij in jullie woning blijft wonen en je ex voor € 50.000 moet uitkopen. Tegelijkertijd heb je recht op € 30.000 van het pensioen dat je ex heeft opgebouwd. Dan kun je afstand doen van het pensioen en hoef je nog maar € 20.000 aan je ex te betalen.
  • Jullie zetten het opgebouwde pensioen om in 2 aparte rechten: één voor jullie beiden. Mocht één van jullie overlijden, heeft dat geen invloed op het pensioen van de ander.

Tip: meld op tijd!


Als jullie de afspraken uit het convenant binnen 2 jaar aan het pensioenfonds melden, dan wordt het pensioen rechtstreeks uitbetaald aan jij en je ex. Ben je te laat met aanmelden, dan wordt het pensioen volledig uitgekeerd aan degene die het heeft opgebouwd.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

Vragen over Scheiden

Wat moeten we regelen in een scheidingsconvenant?

In een scheidingsconvenant maken jullie onder andere afspraken over alimentatie, de zorg voor jullie kinderen en de verdeling van schulden en bezittingen.

Een scheidingsconvenant
is alleen verplicht als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. Lees meer

Hoe zit het met alimentatie?

Als jullie kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over kinderalimentatie.

Zijn jullie daarnaast ook getrouwd of geregistreerd partner, dan is ook partneralimentatie verplicht.

Het is de bedoeling dat jullie samen afspreken welke bedragen jullie redelijk vinden. Worden jullie het niet eens, dan beslist de rechter. Als de kinderen (grotendeels) bij één ouder wonen, wordt dit uiteraard meegenomen in de berekeningen.

Wat kost een scheiding?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze tarieven.

Onze specialisten bij Scheiden

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening. 

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken. 

"Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

wat we je verder kunnen vertellen

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Tips voor ouders na een scheiding

Na een scheiding moeten jij en je ex een nieuwe vorm vinden om goed met elkaar om te kunnen gaan. En dat geldt natuurlijk helemaal als jullie samen kinderen hebben.

Lees meer

5 fasen van rouw na een scheiding

Volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross zijn er 5 fasen die de meeste mensen doorlopen voordat ze na een scheiding weer tot rust komen: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en tot slot aanvaarding.

Lees meer